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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  01/09/2009
Data da última atualização:  28/05/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CHAGAS, A. C. de S.; OLIVEIRA, M. C. de S.; ALENCAR, M. M. de; ESTEVES, S. N.; FREITAS, A. R. de; BARROS, A. T. M. de; BRITO, L. G.; VIEIRA, L. C.; HASSUM, I. C.; BRANDAO, H. de M.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; MOLENTO, M. B.; KATIKI, L. M.; SILVA, M. F. F. da; CORRÊA, A. G.; FURLAN, M.; FOGLIO, M. A.; RODRIGUES, R. A. F.; CARVALHO, J. E.; REHDER, V. L. G.
Afiliação:  ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; MAURICIO MELLO DE ALENCAR, CPPSE; SERGIO NOVITA ESTEVES, CPPSE; ALFREDO RIBEIRO DE FREITAS, CPPSE; ANTONIO THADEU MEDEIROS DE BARROS, CPAP; LUCIANA GATTO BRITO, CPAF-RO; LUIS CARLOS VIEIRA, CNPC; IZABELLA CABRAL HASSUM, CPPSUL; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; MARCELO BELTRÃO MOLENTO, UFPR; LUCIANA MORIA KATIKI, INSTITUTO DE ZOOTECNIA; MARIA FÁTIMA FERNANDES DA SILVA, UFSCar; ARLETE GONÇALVES CORRÊA, UFSCar; MAYSA FURLAN, UNESP-ARARAQUARA; MARY ANN FOGLIO, UNICAMP; RODNEY ALEXANDRE FERREIRA RODIGUES, UNICAMP; JOÃO ERNESTO CARVALHO, UNICAMP; VERA LÚCIA GARCIA REHDER, UNICAMP.
Título:  Pesquisa de compostos bioativos vegetais para o controle de parasitas de ruminantes.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO EMBRAPA LABEX DE SANIDADE ANIMAL, 1., 2009, Campo Grande. Anais... Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM
Idioma:  Português
Thesagro:  Bovino; Caprino; Fitoterapia; Ovino.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37918/1/PROCI-2009.00100.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE18636 - 1UPCRA - DDPROCI-2009.00100CHA2009.00100
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  18/12/2023
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, I. C.; FERREIRA, M. A. R.; SOUZA, F. de F.; VELOSO, C. M.
Afiliação:  JOÃO CLAUDIO VILVERT, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; IANCA CARNEIRO FERREIRA, UNICAMP; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA, Universidade Estadual de Feira de Santana; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; CRISTIANE MARTINS VELOSO, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia.
Título:  Bayesian and classical approaches for the estimation of genetic parameters and coefficients of repeatability of acerola quality traits.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Agronomy, v. 46, e64573, 2024.
ISSN:  1807-8621
DOI:  10.4025/actasciagron.v46i1.64573
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although acerola (Malpighia emarginata DC.) is a tropical fruit of high interest due to its high ascorbic acid content and attractive sensory attributes, fruit production is characterized by high genetic variability. Additionally, the use of new biometric tools for acerola breeding is scarce. This study aimed to estimate genetic parameters and the coefficient of repeatability, as well as determine the optimal number of fruits for quality trait analyses in different acerola genotypes, using different approaches. Twenty-three (Experiment I) and thirty-five (Experiment II) genotypes were evaluated in a randomized block design with four replicates and three plants per plot. Twenty fruits per plant were harvested and evaluated for the following quality traits: diameter, mass, skin color (lightness, chroma and hue), firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, and ascorbic acid content. The genetic parameters and the coefficient of repeatability were estimated for each experiment using classical and Bayesian methods. Both approaches achieved similar results on estimating variance components, genetic parameters and the coefficient of repeatability. Genetic parameters showed favorable conditions for acerola selection. The coefficient of repeatability was high for all acerola quality traits. A total of 17 fruits are required for the effective selection of acerola genotypes with an accuracy of 95%.
Palavras-Chave:  Análise de variação; Medidas repetidas; Qualidade dos frutos; Variabilidade genética.
Thesagro:  Acerola; Fruta Tropical; Malpighia Glabra.
Thesaurus NAL:  Analysis of variance; Fruit quality; Malpighia emarginata; Tropical and subtropical fruits.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159835/1/Bayesian-and-classical-approaches-for-the-estimation-2024.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60771 - 1UPCAP - DD
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